Doornenburg, de start van carnaval is in zicht. Doen jullie mee met de optocht in 2024? β€οΈπŸ’›πŸ’š

Wei-j vieren weer carnaval van vrijdag 9 februari tot en met dinsdag 13 februari 2024

πŸ’› Ut vrΓ³lukste dΓΆrpke aon de Waol Γ©n de Rien, douwt deur en geht d’r vol ien!

Wat was carnaval 2023 geweldig! We hadden er ons zo op verheugd en het was uiteindelijk nog mooier dan we ons hadden kunnen voorstellen. Na 3 jaar van ‘stilte’ startten alle activiteiten rondom carnaval weer op en ze werden door eenieder met veel plezier ontvangen. De optocht op zaterdag bestond uit veel enthousiaste deelnemers met mooie wagens en loopgroepen. De 1e editie van het Veurgloeien in het Schuttersgebouw was een succes. De Alaafterparty na de optocht was zelfs een nog groter succes.

❀️ Jeugd carnaval

Ook de jeugd timmerde flink aan de weg met carnaval. In samenwerking met basisschool De Doornick vonden in de week vΓ³Γ³r de carnavalsvakantie allerlei leuke activiteiten plaats. Zo was op woensdag 15 februari om 12.00 uur de bekendmaking van de nieuwe jeugdprinsessen en de jeugd Raad van Elf. Op vrijdag 17 februari werd de winnaar van de Mini Top11 bekendgemaakt voor het Mooist Versierde Raam van De Doornick. En er was een spetterende carnavalsochtend in het Schuttersgebouw met veel muziek, dans en verklede leerlingen. Ook de bewoners van De Merlijn brachten in optocht een bezoek aan het Schuttersgebouw en feestten vrolijk mee.

πŸ’› Carnavalsmiddag met bekendmaking prins en prinses

Op dinsdag 21 februari vond een gezellige carnavalsmiddag plaats in het Ontmoetingscentrum. Tijdens deze middag werden de nieuwe carnavalsprins en carnavalsprinses voor het komende seizoen (2023-2024) bekendgemaakt. De carnavalsmiddag was zo gezellig dat deze zelfs langer duurde dan gepland was.

In ons ‘nei-js‘-overzicht is van alle activiteiten een terugblik te vinden. Carnaval in Doornenburg leeft!

Wei-j douwen vroluk deur! β€οΈπŸ’›πŸ’š

Namens De Deurdouwers,

Gudo, Gerico, Rick


”Carnaval is niet een feest dat ons gegeven wordt, maar dat we ons zelf geven.”

Johann Wolfgang von Goethe

Jeugdcarnaval op De Doornick & bekendmaking jeugdprins(es) en Jeugd Raad van 11

Woensdag 15 en vrijdag 17 februari 2023

Carnavalsmiddag senioren & prinsenverkiezing

Dinsdag 22 februari 2023

Carnavalsoptocht & Alaafterparty

Zaterdag 18 februari 2023 – 15.00 uur

Meld ook jouw carnavalsactiviteit aan

Update


Carnaval is het feest van de zotheid, hossen en zingen tot je schor bent en men waarbij men helemaal los kan gaan. Carnaval is het volksfeest waar rangen en standen wegvallen en iedereen verbroedert.

Ook in Doornenburg wordt jaarlijks carnaval gevierd. Tijdens de carnavalsperiode neemt Doornenburg de naam aan van ut Waotergat.

Tot 2017 kende Doornenburg een actieve carnavalsvereniging genaamd De Riensplitsers. De vereniging maakte in de laatste jaren een moeilijke tijd door. Tijdens de laatste ledenvergadering op 17 november 2016 werd besloten om de vereniging “in ruste” te laten zijn. De activiteiten binnen die vereniging gingen vervolgens verspreid over naar basisschool De Doornick, Stichting Ouderen Doornenburg en de Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen. Zij zetten de carnavalsactiviteiten sindsdien met succes voort. Jaarlijks zijn er de prinsenverkiezingen voor jeugd en senioren, zijn er carnavalsoptochten voor jeugd en senioren, is er een Alaafterparty en een carnavalsmiddag.

Wanneer is carnaval?

Het tijdstip van de viering van carnaval is afhankelijk van de wisselende datum waarop Pasen jaarlijks wordt gevierd. De zevende zondag voorafgaande aan Paaszondag is carnavalszondag. De vroegst mogelijke datum voor carnavalszondag is 1 februari en is op zijn laatst op 9 maart. Officieel gezien is carnaval dus drie dagen, maar het carnavalsseizoen begint in de praktijk al op 11 november.

In 2025 wordt in Doornenburg carnaval gevierd op vrijdag 28 februari, zaterdag 1 maart, zondag 2 maart, maandag 3 maart en dinsdag 4 maart.