Prinsenpaar haalt de Doornenburgse sleutel na 6 jaar weer op

Op zaterdag 26 februari a.s. vindt in de Theaterkerk in Bemmel de Sleuteloverdracht plaats van de gemeente Lingewaard. Voor het eerst sinds de start van de coronacrisis komen delegaties van alle Lingewaardse carnavalsverenigingen bijeen om de start van carnaval 2022 te vieren.

Tijdens de Sleuteloverdracht reikt de burgemeester van Lingewaard, Nelly Kalfs, de sleutel uit aan de regerende prins van de Lingewaardse kern. Sinds februari 2020 vormen Prins Geert de “Stuuk Mar Deur” en Prinses Toos “De Vruutert” het prinsenpaar van Doornenburg (‘t Waotergat). Zij zullen als prinsenpaar op zaterdag 26 februari voor het eerst in 6 jaar de sleutel weer in handen krijgen. Zij regeren dan tijdens de carnavalsdagen over ‘t Waotergat.

Tout seul

De laatste keer dat een Doornenburgse carnavalsprins de sleutel in ontvangst mocht nemen was in 2016. Dat was het laatste jaar dat C.V. De Riensplitsers nog actief was. Daarna bleef de Doornenburgse sleutel tijdens de carnavalsdagen “tout seul” (dat is Frans voor: ‘hééélemaal alléén’) in de Tabaksschuur achter. In de rest van het jaar werd de Doornenburgse sleutel vergezeld door de sleutels van de andere Lingewaardse plaatsen. Dat dan weer wel. Naar verluid is de sleutel verwerkt in een ‘groots kunstwerk’ dat in de Tabaksschuur hangt.

Swiffer-doekje

Hoe de sleutel er nu precies uitziet weet eigenlijk niemand. Wel is bekend dat de sleutel de aanslag op het gemeentehuis en de coronapandemie overleefd heeft. Er zal ongetwijfeld een dikke laag stof op de sleutel zitten. Aan Prinses Toos het vriendelijke verzoek om voor de zekerheid toch maar een Swiffer-doekje of een plumeau mee te nemen naar de Theaterkerk.

ZurΓΌck

Lang kunnen we in Doornenburg niet genieten van de sleutel. Op de laatste dag van carnaval, dinsdag 1 maart, moet die sleutel weer ‘zurΓΌck‘. In de avond gaat er namelijk een busje met burgemeester en wethouders ‘mit hoher Geschwindigkeit’ van het gemeentehuis naar het Schuttersgebouw om de sleutel op te halen. Deze wordt dan weer veilig opgeborgen in het kunstwerk in de Tabaksschuur.