Knoop over carnavalsoptochten Lingewaard pas in december doorgehakt

De carnavalsclubs in Lingewaard wachten tot minstens 8 december met de beslissing of er eind februari wΓ©l of geen carnavalsoptochten komen.Β 

Op 21 oktober liet burgemeester Nelly Kalfs in de gemeenteraad nog wetenΒ dat de carnavalsclubs toch wel graag medio november wilden weten waar ze aan toe zijn. Het opbouwen van een wagen is immers iets dat vele weken voorbereiding vergt.Β 

Dat is de uitkomst van overleg tussen elf carnavalsverenigingen uit alle dorpen en de gemeente woensdagavond. Ze willen eerst afwachten hoe het begin december staat met coronabesmettingen en wat het kabinet op 3 december aan nieuwe maatregelen aankondigt.

 Clubs moeten misschien list verzinnen

Maar die tijdsdruk is wat losgelaten, zodat het nu nog niet tot een definitief ja of nee hoeft te komen. ,,Bovendien hebben we als gemeente toegezegd mee te willen denken over wat straks wΓ©l kan en zijn we zo mogelijk flexibel in de vergunningsverlening”, zegt Kalfs.

Normaal gesproken moet al bijna drie maanden voor zo’n groot evenement duidelijk zijn hoe alles moet gaan verlopen, om een vergunning te krijgen. Die periode wordt nu niet meer strikt gehanteerd. 

Kalfs: ,,Zodat de clubs desgewenst ook nog een list kunnen verzinnen over alternatieve optochtvormen. Afgelopen en komend weekend wordt in diverse plaatsen ook creatief met de sinterklaasintocht omgegaan.” 

Dien aanvraag vergunning sowieso in

Lingewaard heeft de clubs dan ook geadviseerd om sowieso een vergunningsaanvraag in te dienen. Om dan te zijner tijd te bekijken wat volgens de landelijke regels al dan niet mΓ‘g, en wat er nog wordt verzonnen aan activiteiten. Dat geldt dan overigens voor alle evenementen die met carnaval te maken hebben, niet alleen de optochten.  

Bron: De Gelderlander editie Betuwe d.d. 19-11-2021